TEKNOKENT TANITIM TOPLANTISI
Zile Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile Tokat Teknokent tanımı Kamu – Üniversite - Sanayi işbirliği ( KÜSİ) kapsamında Tokat İl Müdürlüğü, Gaziosmanpaşa Üniversitesi ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteklerinin tanıtımı gerçekleştirildi.
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Taşlıçiftlik yerleşkesinde 12.06.2014 tarihinde düzenlenen programa Vali Yardımcısı Mehmet Suphi KÜSBECİ, Zile Kaymakamı Nuri ÖZDER, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Ali KASAP, Zile Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Sami SOLMAZ, Zile Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü SARGIN, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Teknopark Genel Müdürü Doç.Dr.Ahmet FENERCİOĞLU, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Halil İbrahim YÜKSEL, ile Odamıza kayıtlı ilçemizde faaliyet gösteren sanayi sektörü temsilcileri ve mühendislik fakültelerinin farklı bölümlerinden öğretim üyeleri katıldığı istişare toplantısı gerçekleştirilmiştir.
Toplantıdan önce Gaziosmanpaşa Üniversitesi bünyesinde kurulan Teknoloji Geliştirme Bölgesi Teknopark binası tanıtımı yapıldı.
Teknopark A.Ş. Genel Müdürü Doç.Dr.Ahmet FENERCİOĞLU, Teknoparkın Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın kredi desteği ile 2012 Nisan ayında temelinin atıldığını, 2014 yılı itibariyle inşaatın tamamlandığını toplam 3.650 m 2 alanda 5 katlı inşa edildiğini, son teknoloji ile donatılan 20-41 m 2 değişik büyüklükte 40 adet ofis ile 30 - 90 m 2 arasında alana sahip 5 adet toplantı salonu bulunduğunu belirtmiştir. Genel Müdür GÜNAL, m 2 birim fiyatının 15 TL olduğunu ve ofisler için müracaat alınmaya başlandığını belirterek 15 Mayıs 2014 tarihi itibariyle 4 ofisin kiralandığını, 8 firma müracaatının ise değerlendirme aşamasında olduğunu ifade etti.
Teknopark gezisi sonrası Doç.Dr.Ahmet FENERCİOĞLU tarafından Teknopark Uygulama Yönetmeliği ve Teknoparkın öğretim görevlilerine ve sanayicilere sağladığı avantaj ve destek unsurları hakkında bilgilendirme sunumu yapıldı. Özellikle araştırma – geliştirme ve yenilik yapmak isteyen işletmelere teknoparkta yer almaları tavsiye edildi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji il Müdürü Halil İbrahim YÜKSEL ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının sağlamış olduğu;
- Teknoloji Geliştirme Bölgeleri
- Ar-Ge Merkezleri
- Rekabet Öncesi İşbirliği
- Teknogirişim Sermaye Desteği
- Teknolojik Ürün Tanıtım ve Pazar Desteği
- San-Tez Programı
- Teknolojik Ürün Yatırım Programı Destekleri ile ilgili bir sunum yapmıştır.
Sayın YÜKSEL, Tokat İlimizde Teknoloji Geliştirme Bölgesinin bulunduğunu, Teknogirişim Sermayesi Desteğinde 3 firmanın, San-Tez Programından 4 firmanın ve Teknolojik Ürün Tanıtım ve Pazarlama Desteğinden ise 2 firmanın yararlandığını ve burada Üniversitenin katkısının büyük olduğunu ifade etti. “Teknolojik Ürün Yatırım Programı Destek Programı”nın yeni olduğunu ve San-Tez Yönetmeliğinde ise özellikle mikro ve küçük işletmeler lehine iyileştirmeler yapıldığını belirten YÜKSEL, işletmelerimizden Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programına başvurmalarını istedi.
Üniversite ve Bilim Sanayi ve Teknoloji il Müdürlüğü olarak cari açığı önlemek için ilimizde Orta ve Yüksek Teknolojik Üretim yapan firmaların belirlendiğini, ilçeler bazında toplantıların devam ettiğini ve ilk olarak köklü bir üretim geçmiş olan Zile ilçemiz ile başlandığını belirtti. Firmaların ve hocaların üretim ve uzmanlık alanına göre sektör masaları oluşturduklarını, her firmanın en az 2 Üniversite Hocası ile eşleştirildiğini ve çok olumlu sonuçlar elde ettiklerini ifade etti.
Zile Kaymakamı Nuri ÖZDER ve Zile Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü SARGIN söz alarak yaklaşık 30 kişi sanayici ve işadamları ile programa katıldıklarını ve çok verimli bir toplantı gerçekleştirildiğini ve ilçelerinde mutlaka destek programlarından yararlanabilecek firmaları çıkacağını belirttiler.
Vali Yardımcısı Mehmet Suphi KÜSBECİ, yaptığı Değerlendirme ve Kapanış konuşmasında Teknokentin Tokat’ın ve İlçelerinin gelişmesi ve ar-ge potansiyeli açısından önemli bir unsur olduğuna değindi. Bu tür toplantıların akşam saatlerinde gerçekleştirilmesinin daha verimli olduğunu, değişik işletmelerle toplantılara devam edilmesini ve aynı şekilde ilçelerde de bilgilendirme toplantılarının yapılmasının uygun olacağını belirtti.
Bilgilendirme sunumu ve değerlendirmelerden sonra sanayi işletmeleri sahibi ve temsilcileri üretim konularına göre ilgili öğretim üyeleri ile ayrı, ayrı masalarda yatırımları ile ilgili sorunlarını, geliştirmeyi planladıkları ürün veya ürün bandında ki iyileştirme projeleri konularında teknoparkta yer almaları konularında karşılıklı görüş alışverişinde bulunmuşlardır.