TOBB VIII TÜRKİYE TİCARET VE SANAYİ ŞURASI

            Şura’ya Başbakan Ahmet DAVUTOĞLU, Başbakan Yardımcısı Ali BABACAN, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri IŞIK, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk ÇELİK, Ekonomi Bakanı Nihat ZEYBEKCİ, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi EKER, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin CANİKLİ, Kalkınma Bakanı Cevdet YILMAZ ve Maliye Bakanı Mehmet ŞİMŞEK ile TOBB Başkanı HİSARCIKLIOĞLU, Zile Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanımız Sami SOLMAZ, Yönetim Kurulu Başkanımız Şükrü SARGIN ve diğer ilgililer katıldı.

            HİSARCIKLIOĞLU, buradaki konuşmasında, oda ve borsaların, büyük bir gayretle kapsamlı bir çalışma yaptıklarını, 81 il ve 160 ilçedeki mikro ve makro ekonomik sorunları belirlediklerini söyledi. Ardından, çözüm önerilerinin de hazırlandığını dile getiren HİSARCIKLIOĞLU, tüm bu sorun ve önerileri, ilgili Bakanlıklar ve kamu kurumları bazında da tasnif ettiklerini ifade etti.

            Başbakan DAVUTOĞLU' nun, her zaman kendi sorunlarını, sıkıntılarını dinlediğini belirten HİSARCIKLIOĞLU, şunları kaydetti:

            "Bugün, küresel risklerin, hem iktisadi ve hem de coğrafi olarak ülkemizi etkilediği bir dönemdeyiz. Böyle zamanlarda, ayakta kalabilmek için hem altımızdaki zemin daha sağlam olmalı hem de özel sektörün moralini ve çalışma şevkini yüksek tutmalıyız. İşte, sizin açıkladığınız 25 Öncelikli Dönüşüm Programı, daha sağlam bir zemin inşasını sağlayacak. Böylece hem büyüme temposu artacak, hem de ekonomideki kırılganlıklar azalacak."

            "Yeni destek paketi iş dünyasına moral getirdi" HİSARCIKLIOĞLU, İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi'nin de iş dünyasına yeni bir moral ve şevk getirdiğini vurguladı.

            Dile getirdikleri pek çok sıkıntı ve önerinin, bu yeni destek paketinde karşılığını görmekten memnun olduklarını belirten Hisarcıklıoğlu, "Tüm bu programların ve desteklerin, ekonomiye ve yatırımlara yeniden ivme kazandıracağına inanıyorum. Biz de Türk özel sektörü olarak, dün olduğu gibi yarın da ülkemizi daha güçlü, milletimizi daha zengin yapmak için koşacağız. Ülkemiz, milletimiz, camiamız için çalışmaya devam edeceğiz ve inşallah el birliğiyle ülkemizi dünyanın en büyük ekonomileri arasına sokacağız" diye konuştu.

            Başbakan DAVUTOĞLU' nun konuşmalarının ardından

            81 ilin Oda/Borsa Başkanları illerindeki en önemli sorunları ve çözüm önerilerini hükümete aktarma fırsatını Tokat adına konuşmayı Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet ARAT yaptı.

             Yönetim Kurulu Başkan Sayın ARAT' ın, Güçbirliği Platformunu oluşturan İl ve İlçe Oda ve Borsa Başkanlarıyla bir araya gelerek belirlenen ve Başbakan'a iletildiği sorunlar ve çözüm önerileri;

Turhal Şeker Fabrikası’nın Özelleştirilmesi

            Muammer Tuksavul Turhal Şeker Fabrikası Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın son kararına göre; Portföy C: Kastamonu, Kırşehir, Yozgat, Çorum ve Çarşamba fabrikaları ile birlikte değerlendirilmektedir. Planlama, bu fabrikaların blok olarak özelleştirilmesi yönündedir. En büyük dileğimiz insanlarımızın yaşadığı şehirde iş, aş, ekmek bulabilmesidir. Benzer bir şekilde özelleştirilen Tokat Sigara Fabrikası’nın bu satıştan sonra tamamen kapatılması hatta mevcut binalarının dahi yıkılmış olması Turhal Şeker Fabrikası’nın satışı noktasında da bizi endişeye düşürmektedir. Tokat Sigara Fabrikası satışı ile tetiklenmiş olduğunu düşündüğümüz işsizlik konusunun Turhal Şeker Fabrikası satışında da benzer bir etki oluşturacağına inanıyoruz.

            Bu nedenle Tokatlı bir araya gelerek, söz konusu fabrikanın oluşturulan Ortak Akıl Organizasyonu’na yani Tokatlıya devrini talep etmektedir. Bunun için de gerekli olan Portföy C içerisinde bulunan Turhal Şeker Fabrikası’nın portföyden çıkartılarak Kardemir örneğinde olduğu gibi imtiyazlı veya pilot çalışma şeklinde, ücreti karşılığında Turhal Şeker Fabrikası + Makine Fabrikası olarak özelleştirilmesidir.

Zile'nin Ulaşım Problemlerimizin Çözümü

            Yolcu sayısında bir problem olmamasına rağmen Tokat Havaalanı mevcut yeri ve pist açısı nedeniyle sıkıntılı durumdadır.  Büyük uçakların mevcut piste inmesi mümkün değil. Küçük uçakları elinde bulunduran havayolu firmalarının insafına kalmış durumdayız.

            Pistin açısının düzeltilmesi bir çözüm olarak görülse de, Tokat'ın acil olarak yeni bir havaalanına ihtiyacı bulunmaktadır. İlgili kurumlar tarafından gerekli inceleme yapılmış olmasına rağmen hangi yönde ilerleneceğine dair bir karar verilmemiş olup, durumun bir an evvel netleştirilmesini talep ediyoruz.

            Ünye-Akkuş-Niksar Karadeniz Bağlantı Yolu ile ilgili proje ihalesi yapılmış olmasına rağmen henüz bir çalışma başlamamış olması ve Zile-Alaca-Sungurlu-Ankara Yolunun da genişletilmesi ve ulusal standartlara getirilmesinde sıkıntılar yaşamaktayız.

            Ünye-Akkuş-Niksar Karadeniz Bağlantı Yolu ve Zile-Alaca-Sungurlu-Ankara Yolu ilimizi önemli bir kavşak noktası haline getireceğinden ilimizin gelişime çok önemli bir katkı sağlayacaktır. Tokat’ın ise Karadeniz’e, İç Anadolu'ya ve Güney'e açılmasını sağlayacak yol, ulaşım maliyetleri ve zaman açısından da büyük avantajlar içermektedir. Ayrıca kısa bir bölümü yıllar sonra tamamlanmış olan Zile-Alaca-Sungurlu Yoluna ciddi anlamda hız verilmeli, her iki yol da yakın zamanda tamamlanmalıdır.

Zile Bölgesinin Tarımsal Sulama Sorunu

            Yapımı tamamlanan ve 7 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip Süreyya Bey Barajı’nın sulama havzası halen suya kavuşturulabilmiş değildir. Süreyya Bey Barajı’ndan Maşat, Reşadiye ve Zile Ovalarında toplamda 20 bin 800 hektarlık bir alan suyla buluşmuş olacak, Boztepe ve Belpınar göletleri de desteklenmiş olacaktır.

            Maşat ve Reşadiye Ovalarının Sulama Projeleri tamamlanmış olup ihaleye çıkılması beklenmektedir. Zile Ovası’nın ise Proje İhalesi yapılmış olup şuan çizim aşamasında bulunmaktadır. Her iki proje işinin de hızlandırılmasını ivedi olarak talep ediyoruz." ifadeleri ile son buldu. 08.04.2015