ZİLE KÖMESİ REKABET EDEBİLİR HALE GETİRİLECEK
Zile Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan ve 30 Haziran 2017 günü Tokat KOSGEB İl Müdürlüğü’ne sunulan “Zile Kömesi Yüzünü Yurtdışına Dönüyor…” isimli projenin sunumu, 09.08.2017 tarihinde Ankara KOSGEB Başkanlığı’nda yapıldı.
Zile TSO Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü SARGIN yaptığı açıklamada; “Zile Kömesi Zile'ye ait bir ürün olmuş; halkın severek tüketmesi yanında, şehre gelen misafirlerine ikram ettiği yada şehir dışına giderken hediye olarak sunulan özel bir ürüne de dönüşmüştür. Özellikle son yıllarda ünü ciddi şekilde artmıştır.
Bölgede çok sevilen ve uluslararası arenada da sevileceğine inandığımız Zile Kömesi için, Zile Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, Şubat 2014'te "Coğrafi İşaret" başvurusu yapılmış; değerlendirme ve itiraz süreçleri bitmiş, şu anda askı aşamasındadır. Türk Patent Enstitüsü ile yapılan görüşmeler neticesinde, bir sorun ve itiraz görünmediği ve Eylül-2017’de "Coğrafi İşaret" başvurumuzun onayının beklendiği öğrenilmiştir.
Araştırmalarımızda gördük ki dünya üzerinde 2,3 milyar dolarlık bir pestil/köme ithalatı var. Türkiye ise burada sadece %0,13’lük bir satış gerçekleştiriyor. Türkiye’deki pazarı ise Gümüşhane yöresi elinde tutuyor. Bizim elimizde de bu kadar değerli bir ürün varken, bu ürünü rekabet edebilir hale getirip bölge ekonomisine katma değer yaratmak bizler için zorunluluk halini aldı. Ancak ürünü yurtdışına çıkarabilmek ve rekabet edebilir hale getirmek için, öncelikle standart üretim yapılmasına ve ambalaj sorunun acilen çözülmesine ihtiyaç var. Bu proje de bu önceliklerle doğdu.
Yapılması planlanan proje ile;
• Zile Kömesi markasının oluşturulması
• Zile Kömesi markası ile ilgili tanıtım malzemelerinin tasarlanması
• Gıda güvenliğini artıran ve mevcut raf ömrünü uzatan akıllı ambalajların geliştirilmesi
• Tanıtım malzemelerinin etkin şekilde tutundurulması
• Bölge bilinirliğinin artırılması
• Üretim süreci içerisinde ürüne bir standardizasyon geliştirilmesi,
• Oluşturulan standartlara uygun şekilde, üreticilerin eğitilmesi
• Üreticilerin/satıcıların ortak hareket ederek; bölge içi rekabet yerine, bölge dışı rekabeti esas olan kümelenme modeli oluşturmaları
Yapılan çalışma ile ihracat potansiyeli bulunan, kaliteli ve ekonomik açıdan rekabetçi bir ürün geliştirilmesi planlanmaktadır.” Dedi. 10.08.2017